Op zoek naar goud

speld in hooibergStel je voor dat je naar iets op zoek bent dat van onschatbare waarde is. Je weet alleen niet wat het is, waar het is en hoe het er uitziet. Dat klinkt als een vrij onmogelijke zoektocht.

Toch ga je op zoek, want je hebt gehoord dat wanneer je het vindt en er heel goed voor zorgt, je goud in handen hebt.

 

En dan…..kom je tot de ontdekking dat je het goud al die tijd al in je bezit had! Je realiseert je alleen nu pas wat de waarde ervan is, alsof je langs de taxateur bent gegaan met een erfstuk wat al jaren verstoft op zolder lag.

Dit is zo’n beetje hoe ik de ontdekkingstocht naar talent zie: je gaat op zoek naar iets dat er al is, zonder het te beseffen. Talent bezit je van nature. Het is de kunst om het te zien, het verder te onderzoeken en het te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is dat je het op waarde leert te schatten. Als je dat lukt, voel je je ontzettend rijk!

Dat zoeken gaat maar moeilijk in je eentje; je hebt hier andere mensen bij nodig.

Allereerst kunnen anderen jou vaak vertellen waar je goed in bent. Zij zien je in je dagelijks leven of werk bezig zijn met dingen en merken dat soort dingen dus gemakkelijker op. Anderen kunnen vaak goed benoemen waarvoor ze het liefst bij jou aankloppen.

Aan de andere kant kan een talent er pas zijn als het door anderen wordt gezien en gewaardeerd. De omgeving waarin je bent is bepalend voor het zichtbaar worden van je talent. Het is belangrijk dat je je erkend voelt in je talent, want daardoor ga je het versterken.

Wanneer je eenmaal weet hoe en waar je moet zoeken, wordt je zoektocht een leuke ontdekkingsreis! Ik geef je enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Onderneem zo af en toe eens iets wat je nog nooit hebt gedaan;
  • Sta regelmatig stil bij de dingen die je doet en vraag je af of je er energie van krijgt;
  • Durf iemand in je omgeving te vragen waar zij je echt goed in vinden;
  • Durf te kiezen op basis van je intuïtie.

Wil je graag hulp bij je zoektocht?  Meld je dan aan voor talentcoaching of een van de programma’s of workshops. Je bent van harte welkom om mee te doen.

Yvonne

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *