Innerlijke criticus

Jij kent ze vast wel, vrouwen die zich onnodig klein houden. Vrouwen die alles en iedereen voorop stellen en vergeten om goed voor zichzelf te zorgen. Of die druk bezig zijn andermans droom na te jagen.

Hoeveel talenten en kwaliteiten ze ook hebben, vrouwen zien het niet altijd van zichzelf. Ze verstoppen zich, maken zich onnodig klein. Wij vrouwen hebben vaak last van onze innerlijke criticus die zegt dat we op zijn minst gepromoveerd moeten zijn om over een onderwerp mee te praten. Het is de stem die er altijd is en die harder roept wanneer we uit onze comfort zone stappen, iets doen dat spannend is.

De stem: ‘een ander zit niet op jou te wachten, je bent niet goed voorbereid, je weet er niet genoeg van, daar ben je toch te oud voor, te onervaren’.

Je kunt je verschuilen achter deze stem en daardoor niet de dingen doen waar je goed in bent en die je heel graag zou willen doen. Met ontevredenheid, vermoeidheid en weinig zelfvertrouwen als gevolg.

Nu laat ik me ook nog wel eens leiden door mijn innerlijke criticus. Toen ik het idee om te gaan bloggen serieus wilde gaan oppakken, kwam hij tevoorschijn.

Voor dit blogbericht heb ik heb me laten inspireren door een artikel in het blad Happinez, wat volgens mijn innerlijke criticus een reden was om in opspraak te komen. Hij (in mijn beleving een mannelijke stem): ‘je kunt niet zomaar andermans wijsheden gebruiken, je moet het wel echt helemaal zelf bedenken’. Maar ook: ‘het is nog niet goed genoeg, niet interessant genoeg, geen goed onderwerp…..’ .

Ik heb me een tijdje verscholen achter deze stem, die zei dat ik er nog niet klaar voor was en niet genoeg te vertellen heb wat anderen dan weer graag zouden lezen.

Ik heb er even naar geluisterd, want volgens Tara Mohr (van het artikel) wil deze innerlijke criticus mij eigenlijk beschermen tegen alles wat me emotioneel of fysiek kan beschadigen. Het helpt om de innerlijke criticus met compassie te bevragen: Waar ben je mee bezig? Waar ligt je zorg? Waar ben je bang voor? En dan ontdek je dat het vaak de angst voor wat anderen van je denken is wat je belemmert om te doen wat je eigenlijk zou willen.

Tara wil vrouwen bewegen om zichzelf meer te laten horen en ruimte in te nemen en geeft 10 tips die je daarbij kunnen helpen. Ik heb me voorgenomen om de volgende tip van Tara ter harte te nemen: ‘observeer de stem van je innerlijke criticus en kijk wanneer je er wel en niet naar luistert’.

En…het is me gelukt om er even naar te luisteren en het dan naast me neer te leggen! Het eerste blogbericht is verschenen. Spannend, uit mijn comfort zone, maar ook leuk! Ik ga vaker met je delen wat ik tegenkom in boeken, artikelen en mijn werk met de bedoeling om jou te inspireren.

Tot snel!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *