Anders kijken – voor perspectief en groei

Als je het zo bekijkt…!

Oordeelsvorming is over het algemeen genomen nuttig. Het helpt ons de dingen om ons heen te begrijpen. Onze oordeelsvorming bepaalt ons gedrag en het zorgt ervoor dat we snel kunnen handelen in situaties die onveilig of bedreigend zijn. Een mooi mechanisme van onze natuur.

Het mechanisme heeft echter ook een keerzijde, want oordelen kunnen ons onnodig beperken. Soms zijn onze overtuigingen over iets of iemand zo sterk verankerd dat we het zien als de enige echte waarheid. Het biedt dan weinig ruimte voor vernieuwing, verandering en groei.

 

Anders kijken naar jezelf

Kort geleden ontmoette ik een jonge vrouw. Zij wil graag werk maken van haar talent. Ze voelt dat er meer in haar zit dan er nu uitkomt en vertelt dat ze nogal onzeker is. Vaak begint ze wel enthousiast aan dingen, maar zet niet door als het moeilijker wordt en baalt daar enorm van. Het zorgt ervoor dat ze geen nieuwe stappen onderneemt.

Wanneer ze aan de slag gaat met het ontdekken van haar sterke punten, begint ze anders naar zichzelf te kijken. Haar ‘vaste’ overtuigingen brokkelen langzaam maar zeker af en stukje bij beetje stelt ze haar zelfbeeld bij. Omdat ze anders kijkt, ziet ze dingen in een ander perspectief. Voorbij de ‘oordelen’ ziet ze haar mooie en krachtige eigenschappen.

 

Voorbij het oordeel

Dit gaat niet zonder slag of stoot, want ondanks dat de overtuiging ‘ik ben onzeker’ en ‘ik ben geen doorzetter’ haar beperkte, bood het haar ook veiligheid en houvast. Maar nu ze milder wordt in het oordelen over zichzelf ervaart ze ruimte voor nieuw perspectief. Een spannende, maar ook prachtige ontwikkeling!

 

‘Anders kijken naar jezelf, anderen of de situatie maakt de weg vrij voor verandering’

 

Dit voorbeeld laat zien hoe sterk jouw overtuigingen je gedrag beïnvloeden. Echte verandering begint daarom met stilstaan bij je overtuigingen en ze ter discussie durven stellen; als ik dit blijf geloven, wat is het effect daarvan op mij en op wat ik zou willen bereiken? Wat zou er gebeuren als ik me er niet door zou laten leiden? Als ik deze overtuiging loslaat, wat zie ik dan?

 

Beweging creëren

Anders kijken helpt je om een situatie die vastzit weer in beweging te brengen. Je voegt perspectieven toe die je eerder niet zag. Die perspectieven bieden nieuwe kansen en mogelijkheden. Dit kan in je eigen ontwikkeling zijn, maar ook in teams en organisaties.

 

‘Door anders te kijken maak je los wat vast zit en breng je beweging in situaties die moeizaam gaan’

 

Ik moedig je aan om actief op zoek te gaan naar het andere, nieuwsgierig te zijn. Het schept ruimte voor verandering en vernieuwing en het maakt je wereld een stuk mooier en interessanter!

 

In het kader van talentontwikkeling help ik mensen met een andere bril naar zichzelf en anderen te kijken. In plaats van door de gekleurde bril van oordelen, normen en waarden te kijken, leer je hoe een open blik zorgt voor groei en ontwikkeling. Dit bevordert je zelfbeeld en je samenwerking met anderen.

Yvonne Dekkers – Maak werk van talent – voor Leren, Ontwikkelen en Veranderen in organisaties

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *